Keningau (12 Januari 2023) РSeramai 10,700 pekebun kecil getah daerah Keningau yang berdaftar dengan Lembaga Industri Getah Sabah (LIGS) layak diberikan Bantuan Musim Tengkujuh (BMT). Ketika melancarkan pembayaran Bantuan Musim Tengkujuh (BMT), YB Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey G. Kitingan, Timbalan Ketua Menteri  Sabah merangkap Menteri Pertanian dan Perikanan Sabah, turut mengumumkan bahawa jumlah yang diperuntukkan untuk daerah Keningau adalah sebanyak RM8,560,000.

Beliau berkata pada 7 Januari 2023 lalu, bayaran kepada penanam getah kecil telah mula didepositkan ke akaun bank masing-masing. Dengan cuaca yang tidak menentu, terutamanya menjelang akhir tahun, beliau berpendapat sokongan ini akan dapat mengurangkan beban petani kecil. 

50 pekebun kecil dari kawasan daerah Keningau menerima sokongan kewangan daripada BMT sebagai sebahagian daripada pelancaran simbolik daripada YB Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey G. Kitingan. Selain itu, beliau juga turut memberitahu bahawa bantuan ini boleh di semak di aplikasi semakan http://bmt.ligs.gov.my. Turut menghadiri acara ialah Yang Berhormat Datuk Flovia Ng, Pembantu Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Sabah, Pengerusi LIGS, En. Edward Linggu dan Pengurus Besar LIGS, En. Sabdil Tanjong.

Gambar di sekitar majlis pelancaran Bantuan Musim Tengkujuh daerah Keningau

ms_MYMalay